21:10
Тарас Григорович Шевченко

   

   Сьогодні, 9 березня, Україна відзначає 203-й день народження поета, письменника, художника, громадського та політичного діяча, який є національним героєм і символом України, Тараса Григоровича Шевченка.

       Попри час, Шевченко не віддаляється, не бронзовіє. Він – апостол правди – живий! У чому криється цей феномен, ця дивна незбагненність? У живому щирому слові Тараса, що іноді бринить як струна, а іноді подібне до гострого важкого меча.

       «Кобзар» для українців те саме, що й Біблія. Його загортали у вишитий рушник і зберігали біля образів як святиню. По ньому український селянин, водячи зашкарублим, покрученим від важкої праці пальцем, вчився читати. Вуста старанно шепотіли заповітні прості рядки, а розум осявала істина – «Борітеся – поборете!». 

     Розпочався тиждень урочистою лінійкою «Тарас Шевченко – України син».

Для усіх учнів школи проведено конкурс малюнків, ілюстрацій, плакатів, присвячених життю і творчості Т.Г. Шевченка. Учні 5-8 класів під керівництвом вчителів української мови та літератури взяли участь у вікторинах та літературно-музичних композиціях. Вчителями-словесниками проведено конкурси між учнями 3-5 класів «Уклін тобі, Тарасе!» «Дитячий Кобзар».

Театралізована літературно-музична композиція «Любові пам’ять незабутня. Жінки в житті Т.Г. Шевченка» допомогла учням старших класів пізнати соціальні, політичні, життєві ідеали великого поета, а в тому, кого і як кохав творець, – один із ключів до його творчості.

Учні 9-го класу досить поглиблено вивчають творчість Т.Г. Шевченка на уроках української літератури. 

Не залишили байдужих і виховні заходи «Шевченко – наш. Він для усіх століть».

Шевченкове слово живе між нами. Свідченням цього стали конкурси читців «Сторінками поезій Кобзаря», «Ми любимо твори Шевченка», «Віршів віночок від Тараса». Читання поезій Т.Г. Шевченка викликало жваве зацікавлення серед усіх учнів школи. Така поезія не може не захоплювати.

У кожному класі пройшли тематичні уроки, вікторини, свята, конференції, читання, брейн-ринги (які особливо популярними стали в 5-7 класах)…

Літературні вікторини «Незабутній Шевченко», «Що ми знаємо про Шевченка?» відкрили для учнів середньої ланки нові сторінки з життя Тараса Шевченка. Діти із задоволенням висловлювали власні думки, цитуючи твори Т.Г. Шевченка.

Впродовж тижня у шкільній бібліотеці діяла виставка літератури «Шляхами великої долі», «Пам’ятає сина Україна», «Герої з творів Кобзаря», «Ми тебе не забули, Тарасе!». Розповіді шкільного бібліотекара про Шевченка як про великого майстра слова і патріота української землі були зворушливі і надзвичайно цікаві. 

На виставках в шкільній бібліотеці, кабінетах були представлені твори Т.Г. Шевченка, різні видання «Кобзаря», а також багатотомні твори, присвячені його життю та творчості. Під час презентації книжкових виставок учні дізнаються багато цікавого про життя великого українського поета. Діти не тільки знайомляться з матеріалами, поданими на виставках, а й беруть із собою для домашнього читання збірки віршів великого поета.

Який насправді Тарас Шевченко? Чи знаємо ми Шевченка? Побачили це у різноманітних інтерпретаціях бачення генія в учнівських колективних проектах та презентаціях «Портрети. Фотогалерея рисунків Тараса Шевченка», «Путівник по Шевченківських місцях», «Тарасовими стежками України». «Тарасові музи».

Змінюються часи, але незмінним, невичерпним і, по суті, не до кінця прочитаним і розгаданим залишається сам Шевченко. І вистачить його, поза всяким сумнівом, ще на багато-багато поколінь - допоки житиме український народ, допоки буде жити наша Україна!

Ми впевнені, що ці та інші заходи, які відбулися у школі упродовж тижня Шевченкознавства, допоможуть молодому поколінню зрозуміти та усвідомити неоціненний вклад Тараса Шевченка в зародження та розвиток української культури, мови, нашої державності. І ще раз переконатися, що

Поезія Шевченка – це вогник,

схожий на полум’я свічки,

що запалює душу людини…

     

Переглядів: 461 | Додав: Алекс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
close