17:06
Поезія – це завжди неповторність

Поезія надихає, звеличує, штовхає на подвиги. Вірші найвідоміших поетів світу окриляють закоханих романтиків, запалюють відчайдушних любителів пригод, спонукають до боротьби за свої права. Мабуть, не знайдеться в світі людини, яка б не знала напам'ять хоча б одного віршованого твору.

За твердженням істориків, найдавніші вірші були написані ще в 23 ст. до нашої ери. Їх створила принцеса Енн-Хеду-ана, ця знахідка підтверджена артефактами. Принцеса є найбільш раннім автором, відомим за ім'ям, а також першою поетесою. Вона була дочкою засновника Аккадського царства - царя Саргона, і відома своїми шумерськими гімнами.

Пройдуть роки, тисячоліття, і світ відкриє для себе імена незрівнянного Вільяма Шекспіра, талановитого Вольтера, славетного Тараса Шевченка, генія пера Олександра Пушкіна. Вони писатимуть на вічні теми: кохання та зради, дружби та ненависті, миру та війни, свободи та неволі.

У 1999 році на 30 сесії ЮНЕСКО було вирішено відзначати щорічно Всесвітній День поезії 21 березня. Це рішення було прийняте тому, що поезія може допомогти людині розгадати найскладніші питання. День поезії - це ще й нагадування всім сучасникам про великих поетів, які своїм твердим словом впливали на долі цілих держав і завжди були в пошані. Відтоді щороку цього дня креативні люди збираються разом, щоб висловити свої почуття до поезії та поділитися власними рядками.

Дуже символічно, що 19 березня відзначає свій День народження видатна українська письменниця, королева сучасної поезії Ліна Василівна Костенко. Її поетичний талант - це унікальне явище сучасної української літератури, в ній поєднуєтья тендітність конвалії та могутність вікового дуба. Ліна Костенко - це одна з тих письменників, що будуть актуальними завжди, незважаючи на настрій чи погоду. Не кожен із поетів сьогодення здатен відтворити на папері те, що виражається в думках великої поетеси. Її читають, нею захоплюються, вона надихає. Цього вже більше, ніж достатньо, щоб бути нарівні із самим мистецтвом поезій: "Поезія - це завжди неповторність, Якийсь безсмертний дотик до душі."

На одному диханні із сучасною креативною молоддю і учні нашої рідної школи. Наші цьогорічні випускники, учні 11-го классу, під надійним крилом Тамари Василівни Цимбалюк підготували для нас прекрасне Свято поезії. Одинадцятикласники з великим натхненням, як коштовне намисто на золоту нитку збирали перлини української поезії. Найпершою перлиною став геній нашої літератури Т. Шевченко. Далі учні читали вірші корифеїв слова: І. Франка, Лесі Українки; видатних авторів: М. Рильського, В. Стуса, П. Тичини, О. Олеся; сучасників: С. Жадана та П. Броського.

Чарівною мелодією звучали рядки поезій Ліни Василівни. Її вірші не тільки надихають, вони стать друзями, девізами по життю. Ліна Костенко - це поетеса сучасної української молоді. Її рядки - це наші думки, наші мрії і наші болі. Молодь, читаючи її твори, аналізує їх розумом і сканує серцем. Ліна Василівна - це наша історія, вона прийшла в цей світ, щоб стати історією цілої нації. Адже для неї немає епох, вона сама є поетом для епох!

На нашому поетичному святі байдужих не було. Віршовані рядки проникли в душі кожного з нас, зачепивши найпотаємніші струни. Тож нехай бурхливе джерело поезії наповнює і надалі наші серця безмежною блакиттю, засіває наші душі перлинами поетичного слова, дарує гарний настрій і натхнення!

 

Переглядів: 868 | Додав: Алекс | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
close