13:11
Андріївські вечорниці

Як відомо, свято Андрія Первозванного вважається найбільшим передноворічним святом, яке відзначається 13 грудня ще з часів Київської Русі. Андрій Первозванний входив в число 12-ти апостолів Христа і був покровителем жителів України, Росії та Шотландії. Напередодні цієї дати (в ніч з 12-го на 13-те грудня) в Україні у молоді прийнято збиратися на Андріївські вечорниці. 

    За традицією, в цей вечір і ніч хлопці робили різноманітні дрібні капості дівчатам: викрадали і ховали предмети одягу, з настанням темряви лякали на вулицях або стукали у вікна, намагаючись таким чином звернути на себе увагу. Дівчата ж в цей час займалися таємним обрядом –  проводили ворожіння на судженого. 

       Андріївські забави дійшли до теперішнього часу без особливих змін. Такі вечорниці намагалися відтворити учні 7-го класу Хотинської загальноосвітньої  школи І - ІІІ ступенів №5, під керівництвом вчителя українознавства Бернавської О.А. Саме 11 грудня 2015 року, учні зібралися в актовій залі, щоб повеселитися та згадати старовинні народні традиції й обряди: кусання калити, ворожіння, бешкетування, ліплення вареників, загравання. 

       Час іде. Життя вносить в нього свої корективи, тому змінюються деякі обряди, однак традиція відзначати свято Андрія жива до сих пір, а самі вечорниці сприймають як відмінний привід повеселитися перед Новим роком. Сподіваємося, що народні традиції з плином часу не відійдуть у минуле, а будуть зберігатися дітьми, як найцінніший скарб нашого народу.

Переглядів: 526 | Додав: Алекс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
close