19:26
« Дбаймо про те, щоб Україна говорила грамотно!»

Ви чули про хіт-парад мовних помилок? Якщо ні, поспішайте до ЗОШ №5 - і учні 8-А класу Олександр Мітяєв та Наталія Воловодівська радо поділяться своїми спостереженнями. Адже дбаючи про чистоту власного мовлення, ви поважаєте не тільки себе, а й своїх співрозмовників.

- 10 місце в хіт-параді орфографічних та лексичних негараздів посідає сполука До речі. Запам’ятайте, її треба писати окремо!

- На 9 місці слово довгожданий, його частіше пишуть довгожданний з двома нн , а треба з одним: званий, знаний, довгожданий, дві нн треба писати у прикметниках на позначення можливості та неможливості дії : здійсненний або нездійсненний.

- На 8 місці слово принаймні. Не губіть літеру н, не принаймі, а принаймні.

- На 7 місці орфографічних негараздів посідає прикметник освічений. Його часто пишуть з літерою т, обґрунтовуючи походження від іменника освіта. Запам’ятайте: освічений, як і свіча, потрібно писати без літери т.

- На 6 місці хіт параду іменник виняток, ніякого вийнятка немає. Не пишіть літеру й(йот) у цьому слові. Виняток.

- 5 місце прикметник скрупульозний, так саме скрупульозний, а не скурпульозний. Запам’ятали?!

- На 4 місці лексична помилка узгодження сьоме люте чи сьоме лютого. Щоб отримати правильну відповідь на це запитання, пропоную відновити всі пропущені слова у цьому реченні, а воно таке: Сьогодні є сьоме число місяця лютого. Але аж ніяк не сьоме люте! Адже люте може бути кошеня.

- На 3 місці лексичних негараздів: як правильно вітатися. Вранці треба використовувати Р.В. (чого?) Доброго ранку! Удень і ввечері Н.В. ( що?) Добрий день! Добрий вечір! А не Доброго дня! Ви логічно запитаєте: чому? Відповідь проста: така мовна традиція (етикетна формула). До речі, останнім часом, у соціальних мережах, та й не тільки, стали вживати вислів Доброї доби! Це мовний покруч! Так само й тоді можна сказати й про інші відрізки часу: Доброї доби! Доброї хвилини! Доброї секунди! НІ! І ще раз наголошуємо: Доброго ранку! Добрий день! Добрий вечір!

- На 2 місці хіт – параду лексичних негараздів - усі, хто в мовленні користується словосполученням «робити вигляд». Варто пам’ятати, що це калькування з російського вислову «делать вид». Українською правильно говорити «вдавати».

- На 1 місці помилка, яка рясніє у громадських місцях нашої країни. Вірно чи правильно? Вірно – калька з російської мови, адже вірний – це той, хто не зраджує, кому можна вірити. Вірним можна бути у коханні, вірно можна служити батьківщині, тобто бути відданим, не зраджувати. Отже, не вірна відповідь, а правильна відповідь, не вірна інструкція, а правильна інструкція, не вірне написання, а правильне написання.

Учні часто запитують: чи є колір оранжевий? чи тільки помаранчевий правильно? Хм… цікаве питання. В український словниках є 3 прикметники на позначення жовтої барви з червонуватим відтінком, кольору, що має апельсин і морква. Це жовтогарячий, помаранчевий і оранжевий.Жовтогарячий – питоме українське слово і зверніть увагу, його треба писати без дефіса і разом. Оранжевий і помаранчевий –запозичені слова, які вже давно живуть у нашій мові і цих чужинців письменники майстерно вмонтовують в описах українських пейзажів, через що український колорит не втрачається. Послухайте, як Григір Тютюнник починає оповідання «Холодна м’ята» : «Над луками, залитими квітневою повінню, холонув оранжений вечір, зануривши в мілкі прибережки далеке полум'я хмар».

Перевірте грамотність своїх друзів запропонувавши їм коротенький диктант лише з 10 слів. Вони вам за такий сюрприз обов’язково подякують. На сам кінець лише додам: « Дбаймо про те, щоб Україна говорила грамотно!»

Переглядів: 246 | Додав: Алекс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
close